Cukromania

Cukry to węglowodany występujące w produktach naturalnych. W procesie produkcji różnych artykułów spożywczych , cukier jest często dodawany. Produkty z jego dodatkiem np. słodkie napoje , ciasta i ciasta, herbatniki, czekolady, słodycze, oprócz zwiększonej wartości kalorycznej, zawierają niewiele składników mineralnych i witamin. Spożywanie nadmiernej ilości tych produktów powoduje że przybieramy na wadze. Trudno jest jednak rozpoznać jaki rodzaj cukru dodano.


Najczęściej dodawane rodzaje cukrów:

  • Cukier brązowy
  • Cukier inwertowany
  • Cukier surowy
  • Fruktoza
  • Glukoza
  • Dekstroza
  • Laktoza
  • Maltoza
  • Słód kukurydziany
  • Sok trzcinowy
  • Surowy cukier trzcinowy
  • Wysokofruktozowy syrop kukurydziany
  • Syrop sacharozowy
  • Syrop kukurydziany